Βάσει των επίσημων διεθνών ογκολογικών οδηγιών, όταν εμφανίζεται ένα εύρημα ύποπτο για κακοήθεια, απαιτείται κατά το δυνατό, πλήρης διάγνωση, πριν ένας Χειρουργός προχωρήσει σε ογκολογική επέμβαση στο μαστό, ώστε να μπορεί να επιλεγεί το καταλληλότερο πλάνο αντιμετώπισης και θεραπείας. Αυτό γίνεται προεγχειρητικά με τη διαδερμική βιοψία δια βελόνης.
Τα κύρια είδη της διαδερμικής βιοψίας του μαστού είναι η βιοψία διά τέμνουσας βελόνης (Core Needle Biopsy - CNB) και η αναρρόφηση κυτταρικού υλικού δια λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration - FNA) με υπερηχογραφική ή ψηλαφητική καθοδήγηση. Είναι μία ολιγόλεπτη και ανώδυνη διαδικασία, που γίνεται με ειδικό εργαλείο μιας χρήσης και τοπική αναισθησία στο ιατρείο του Μαστολόγου ή του εξειδικευμένου Ακτινολόγου, και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία σε κλινική. Επίσης, σε εξειδικευμένα ακτινολογικά εργαστήρια πραγματοποιείται η στερεοτακτική βιοψία με υποβοήθηση κενού, υπό μαστογραφική καθοδήγηση (Vacuum Assisted Stereotactic Biopsy), η οποία διενεργείται σε μη ψηλαφητές βλάβες, οι οποίες είναι εμφανείς μόνο στη μαστογραφία. Υπάρχουν και άλλες περισσότερο επεμβατικές και κοστοβόρες τεχνικές βιοψιών (BLES, ΑΒΒΙ) οι οποίες όμως εξετάζεται εάν προσφέρουν μεγαλύτερο διαγνωστικό ή θεραπευτικό όφελος.
Το υλικό της βιοψίας της βλάβης αποστέλλεται στον Παθολογοανατόμο, ο οποίος θα το εξετάσει μικροσκοπικά και θα δώσει τη διάγνωση, καθοδηγώντας το Μαστολόγο να λάβει τη σωστότερη απόφαση για την ασθενή τόσο για την επιλογή και σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης όσο και για το συνολικό θεραπευτικό πλάνο.